Florentina Loredana Dalian

marți, 3 octombrie 2017

Medalion literar la Apollon



Urziceni, 2 octombrie 2017, Cafeneaua Zebranno


Jurnal de risipită (59)

 



Societatea Culturală „Apollon - România”, înființată (în 31 martie 2007) și condusă de Excelența Sa domnul Ambasator Cultural Convenția ONU-Geneva, poet și editor George Călin, având ca partener Coffee Shop Zebranno din Urziceni, desfășoară în urbe activități culturale sub titlul „Lecția de poezie. La o cafea cu Apollon”, de care publicul avizat se bucură săptămânal, participând la seri de muzică și literatură, în zilele de luni, începând cu ora 18. 


Prezentă ca spectator în două ocazii, când invitații seratelor au fost scriitorul ieșean Vasile Larco și, respectiv, tenorul basarabean Dumitru Gheorghiu din Chișinău, am avut onoarea să particip în calitate de invitat în seara de 02 octombrie 2017. Într-o atmosferă călduroasă, mulți dintre cei prezenți fiindu-mi prieteni, confrați într-ale scrisului sau cunoscuți din alte domenii, am recitat, în principal poezii din volumul recent „Domnișoara Nimeni”, dar și din cel viitor „Ostrov”, poezii grupate pe trei teme: toamna, iubirea și credința. Poetul George Călin, conform obiceiului de a dedica o poezie fiecărui invitat, scrisă special pentru acesta, a început prin a o recita pe cea dedicată mie, intitulată „Refuzând zborul...”. Despre mine au vorbit, prea frumos și prea laudativ, scriitorii Titi Damian, Alexandru Bulandra și Lili Balcan. Doamna biolog Luminița Constantinescu a avut o intervenție spumoasă și mi-a adresat întrebări interesante. La insistențele domnului Damian, deși eu pregătisem numai poezie, am citit și textul de proză „Când Dumnezeu era impiegat” din antologia alcătuită de domnia sa „Scriitori din Zodia Helis”. M-am bucurat și de prezența distinșilor domni: viceprimar Liviu Cazan, scriitor și profesor Grigore Spermezan, poet și profesor Ion Văduva, a prietenei mele Rodica și a mamei mele. 


          Am simțit emoția publicului care mi-a transmis starea necesară poeziei, unii chiar mi-au spus despre bucuria și trăirea domniilor lor, mi-au fost cerute cărți și autografe, am primit din partea Societății „Apollon” o elegantă plachetă și din partea domnului Liviu Cazan (care mi-a mărturisit că a depistat în poezia mea o oarecare apropiere de poezia rusă) un superb buchet de trandafiri... Am trăit o minunată seară literară, pentru care mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea ei și au fost prezenți cu tot sufletul.

          Urez „apolloniștilor” cât mai multe regaluri ale spiritului, susținute de muzică și poezie, iar eu voi încerca să mai particip, din scaunul spectatorului, atunci când voi putea. Poetul George Călin ne amintește faptul că ușa este deschisă tuturor. Tuturor acelora care iubesc arta.  















Florentina Loredana DALIAN

Slobozia, 03 octombrie 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu